Spojte se s námi

Ahoj, co hledáš?

SJCAM SJ8 Pro Akční kamera

Test SJCAM SJ8 Pro - Action Cam s 4K při 60 FPS

Aktualizováno uživatelem Timo Altmeyer dne 16. února 2022

Výrobce akčních vaček "SJCAM" také vydal novou modelovou řadu pro 2018. Patří sem modely 3 od segmentu s nízkým rozpočtem až po špičkový segment. V následujícím přehledu budeme diskutovat o SJCAM SJ8 Pro, nejlepším modelu v sérii. Vybaven obrazovým procesorem Ambarella H22, který umožňuje, mimo jiné 4K fotografování rychlostí až 60 snímků za sekundu, Pro modelu manévroval alespoň mírně zařízení u high-end Action Cams renomovaných výrobců.

8.4
Naše hodnocení
specifikace
Přehled
Výrobce

SJCAM

Modell

SJCAM SJ8 Pro

Spezifikationen

 technické vybavení 
Obrazový procesor: Ambarella H22
Snímač obrazu: Sony IMX377

Displej: 0.96 + 2.33 palcový IPS
* 720 x 480
* 370 PPI
* Dotykový displej

Připojení: USB-C
Karta SD: SDHC / SDXC až 128 GB
Baterie: 1200 mAh

 Rozlišení videa 
4K @24/25/30/50/60
4K Ultra @ 24 / 30
2.7K @24/25/30/50/60
1440p @24/25/30/50/60
1080p @24/35/30/50/60/120
1080p Ultra @ 50 / 60
720p @ 240

 rezoluce 
12MP
10MP
8MP (16: 9 nebo 4: 3)
5MP
3MP
2MP

 Sonstige 
* WiFi, Bluetooth a App
* Časová prodleva
* Slow
* Self-timer
* Smyčkové nahrávání
* Snímání
* EIS
Dashová kamera

Rozsah dodávky

1x SJCAM SJ8 Pro
12x připojuje
Podložky 2x
Pouzdro 1x
Kryt krytu 1x
Kryt objektivu 1x
Baterie 1x
Nabíjecí kabel 1x
Čisticí utěrka 1x
Uživatelská příručka 1x

Předmluva: SJCAM SJ8 Pro

Po roce plném úniků vydala společnost SJCAM počátkem roku 2018 modelovou řadu SJCAM SJ8. To zahrnuje 3 modely různých cenových kategorií a funkcí.

Modely SJCAM SJ8

  • Základní model „SJCAM SJ8 Air“ je již k dispozici za méně než 100 EUR a je moderní díky obrazovému snímači Panasonic MN34112PA a rozhraní USB-C.
  • Model střední třídy „SJCAM SJ8 Plus“ stojí necelých 150 EUR a je schopen produkovat nativní 96683K nahrávky díky kombinaci obrazového procesoru NTK117 a obrazového snímače Sony IMX4.
  • Špičkovým modelem je „SJCAM SJ8 Pro“. Action Cam je vybaven obrazovým procesorem Ambarella H22 a obrazovým snímačem Sony IMX377 a vytváří nativní videozáznamy v rozlišení 4K s rychlostí až 60 snímků za sekundu. 2.33 palcový dotykový displej usnadňuje ovládání. Cena kamery Action Cam se pohybuje kolem 200 EUR.

První dojem z SJCAM SJ8 Pro

Rozsah dodávky a příslušenství

Akční kamery od SJCAM mají velkorysý rozsah dodávky. Kromě vodotěsného pouzdra jsou zahrnuty četné držáky, lepicí podložky a náhradní díly. Součástí dodávky je také další kryt pouzdra s odporovým povrchem. To znamená, že dotykovou obrazovku lze používat i přes vodotěsné pouzdro! Součástí je také vícejazyčný návod k použití.

SJCAM SJ8 Pro rozsah dodávky

Není součástí dodávky, ale volitelně je k dispozici externí mikrofon (10 EUR), dálkové ovládání (15 EUR), náhradní baterie (4 EUR), nabíječka baterií (6 EUR), kabel USB-C FPV (4 EUR) a (UV ) Filtr (od 4 €).

Příslušenství SJCAM

Design a zpracování

Navzdory nové modelové řadě zůstává SJCAM do značné míry věrný předchozímu designu. Obdélníkové pouzdro měří 62.5 x 41 x 28.8 mm a váží 85 g. Namísto ušlechtilého rámu z hliníku, jak je tomu v případě  SJCAM SJ7 Star  V takovém případě bylo zvoleno protiskluzové pogumované plastové pouzdro. Action Cam má následující strukturu: 

SJCAM SJ8 Pro přední

Vedle objektivu je 0.96 palcový OLED displej se dvěma stavovými LED nad ním. Jeden ze dvou mikrofonů je umístěn vpravo dole.

Tlačítko napájení SJCAM SJ8 Pro

Rámeček krytu obsahuje uvolňovací a ovládací tlačítko nahoře, boční vypínač a zásuvku USB-C skrytou za krytem. Neexistuje žádné samostatné rozhraní HDMI. Pro přenos video signálů je k dispozici volitelný kabel FPV USB-C.

SJCAM SJ8 Pro nahoře

Přihrádka na baterie s přilehlým ¼ palcovým šroubením je umístěna na spodní straně. Prostor pro baterie se otevírá pomocí sklopného mechanismu. Slot pro paměťovou kartu microSD je umístěn uvnitř prostoru pro baterie.

SJCAM SJ8 Pro konektory

Většinu zadní části zabírá 2.33 palcový IPS barevný displej. Vlevo od displeje je také stavová kontrolka.

SJCAM SJ8 Pro displej

Displej a dotyková obrazovka

SJCAM SJ8 Pro je vybaven dvěma displeji. Přední 0.96 palcový OLED displej poskytuje praktický přehled o režimu záznamu, době záznamu, zbývající kapacitě úložiště a stavu baterie.

Zadní strana je 2.33 palcový IPS displej s dotykovou obrazovkou. Ve srovnání s konkurenčními modely YI 4K + (2.19 palce) a GoPro HERO6 (2 palce) nabízí SJCAM SJ8 Pro s jedním z největších displejů. Rozlišení je 720 x 480 pixelů, což má za následek ostrý 370 PPI.

SJCAM SJ8 Pro displej

V praxi displej zaujme vysokým jasem displeje. I silné sluneční světlo nebo dopad světla mají jen malý vliv na čitelnost. Barvy a kontrast jsou přesvědčivé. Gesta přejetí a dotyku jsou dotykovou obrazovkou přesně rozpoznána.

technické vybavení

Obrazový procesor se jmenuje Ambarella H22 a je to systém na čipu speciálně navržený pro akční kamery, který se z hlediska výkonu nachází mezi Ambarella H2 a Ambarella A12 SoC. V kombinaci s obrazovým snímačem Sony IMX377, který je mimochodem také v  YI 4K +  Používá se SJCAM SJ8 Pro umí nativně nahrávat video v 4K na 60 snímků za sekundu.

Dalšími hardwarovými funkcemi jsou dvoupásmový WiFi (802.11 a / b / g / n) a Bluetooth modul, 6osý gyroskop pro stabilizaci obrazu a dva mikrofony snižující šum.

Uvedení do provozu a uživatelské rozhraní

SJCAM SJ8 Pro rozpoznává paměťové karty micro-SDXC s velikostí paměti až 128 GB. Samsung EVO Plus Micro-SDXC s velikostí paměti 64 GB použitý v testu byl bez problémů rozpoznán. Pro videozáznamy 4K60 s vysokým rozlišením se doporučuje paměťová karta s rozhraním UHS-3. 

Na příslušnou paměťovou kartu

Uvedení do provozu se neliší od ostatních akčních kamer. Vložte paměťovou kartu a baterii, zapněte SJ8 Pro a začněte natáčet. Uživatelské rozhraní je k dispozici v několika jazycích včetně němčiny.

 Aktuální aktualizace firmwaru lze získat na webových stránkách výrobce. Kromě toho lze aktualizace přímo přijímat a instalovat prostřednictvím aplikace SJCAM Zone. Následující kroky jsou důležité při ruční instalaci aktualizace: 

  1. Formátovat paměťovou kartu v systému souborů FAT32.
  2. Kopírování firmwaru ve formátu .BIN do kořenového adresáře.
  3. Vložte paměťovou kartu do akční kamery.
  4. Zkontrolujte, zda je nabitá akumulátorová akumulátorová akumulátor / případně připojen k napájecímu zdroji.
  5. Vložte paměťovou kartu a zapněte akční kameru.
  6. Instalace se spustí automaticky! Alternativně: Dotkněte se verze firmwaru v Nastavení a potvrďte aktualizaci.
  7. Spusťte aktualizaci. Aktualizujte stav rozpoznatelný LED diodami.
  8. Vyjměte a zformátujte paměťovou kartu.
  9. Použijte akční kameru jako obvykle.

Každý ze tří modelů SJCAM SJ8 je dodáván s odlišným uživatelským rozhraním. Uživatelské rozhraní SJCAM SJ8 Pro je podobné YI 4K + vybudovat. Kromě živého obrazu a stavu kamery nabízí úvodní obrazovka také řadu možností rychlého přístupu. Zde je přehled:

 

Pokud přejedete prstem po displeji svisle, otevře se takzvaná „přepínací nabídka“. Zámek obrazovky deaktivuje dotykovou obrazovku, aby se zabránilo nechtěným vstupům. Wi-Fi fotoaparátu lze aktivovat nebo deaktivovat pomocí přepínače WiFi. Režim FPV umožňuje přenos videosignálu, pokud je připojen samostatně dostupný kabel FPV. Dálkový přepínač naváže připojení k volitelnému dálkovému ovladači Bluetooth.

 V praxi se uživatelské rozhraní stále potýká s několika problémy. Havárie během nahrávání nejsou neobvyklé. V testu bylo také více zavěšení, které bylo možné odstranit pouze vyjmutím baterie. Nejnovější aktualizace firmwaru přinejmenším eliminovaly celkový počet zhroucení, ale nepravidelná zavěšení se občas vyskytují!

Nastavení

Nabídku nastavení lze zobrazit v klasickém „stylu seznamu“ nebo ve „stylu SJCAM“ s ikonami. Členění se dělí na „Nastavení nahrávání“ a „Obecná nastavení fotoaparátu“. Zde je přehled všech režimů nahrávání a možnosti nastavení:

střelba

  • Video - Režim záznamu pro tradiční videozáznamy
  • Video Lapse - Režim záznamu pro časové záznamy
  • Pomalý pohyb - režim záznamu pro pomalé snímky
  • Foto - Režim fotografování pro tradiční statické snímky
  • Photo Lapse - Časosběrný režim snímání fotografií
  • Režim série - Režim fotografování pro sériové fotografování
  • Video + Foto - Současné nahrávání videa a fotografií
  • Režim automatického fotografování - Režim snímání pro použití fotoaparátu jako Dash Cam

nastavení nahrávání

 video režim 

  • Rozlišení - 4K @ 24 / 25 / 30 / 50 / 60 | 4K Ultra @ 24 / 30 | 2.7K @ 24 / 25 / 30 / 50 / 60 | 1440p @ 24 / 25 / 30 / 50 / 60 | 1080p @ 24 / 35 / 30 / 50 / 60 / 120 | 1080p Ultra @ 50 / 60 | 720p @ 240
  • Expozice - + 2 až -2 v krocích 0.5
  • Vyvážení bílé - automatické Denní světlo | Zataženo | Fluorescenční ponořený
  • Barva - SJCAM | byt
  • Režim měření - centrum | Spot | průměrný
  • Gyrosensor - Zapnuto / Vypnuto
  • Kódování - H265 | H264
  • Hlasitost - 0 na 10
  • Ostrost - silný Normální | měkký
  • Korekce zkreslení - zapnuto / vypnuto
  • Záznam smyčky - Zapnuto / Vypnuto
  • Velikost souboru - 1 až 20 minut
  • Kvalita - Dobrá | Normální | hospodářství
  • ISO - MAX 100 až MAX 6400 (100 - 6400)
  • Audio - zapnuto / vypnuto
  • Časová značka - zapnuto / vypnuto

 režim foto 

  • Rozlišení - 12MP | 10MP | 8MP (16: 9 nebo 4: 3) 5MP | 3MP | 2MP
  • Expozice - + 2 až -2 v krocích 0.5
  • Vyvážení bílé - automatické Denní světlo | Zataženo | Fluorescenční ponořený
  • Barva - SJCAM | byt
  • Režim měření - centrum | Spot | průměrný
  • ISO - Automatické | 100 na 6400
  • Rychlost závěrky - Automatické. | 1 / 500 | 1 / 240 | 1 / 120 | 1 / 60 | 1 / 30 | 1 / 20 | 1 / 10 | 1 / 5 | 1 / 2 | 2 | 5 | 10 | 15 | 20 | 30 | 60 sekund
  • Ostrost - silný Normální | měkký
  • Korekce zkreslení - zapnuto / vypnuto
  • Časová značka - zapnuto / vypnuto
  • RAW - Zapnuto / Vypnuto
  • Kvalita obrazu - Dobrá | Normální | hospodářství

 Allgemeine Einstellungen 

  • Jazyk - angličtina Francouzština | Němčina | Španělské Italština | Portugalština | Čínské | Japonský | Korejština | Česky | Slovinština | Dánština | Holandština | turecký
  • WiFi - Zapnuto / Vypnuto
  • WLAN frekvence - 2.4 GHz | 5 GHz
  • formát
  • Automatické vypnutí 3 až 10 minut
  • Spořič obrazovky - Vypnuto | 30 sekund - 5 minut
  • Přední displej - zapnuto / vypnuto
  • Indikátor - zapnuto / vypnuto
  • Tón tlačítka - zap / vyp
  • jas displeje
  • Barevná teplota
  • Externí mikrofon - zapnuto / vypnuto
  • Datum a čas
  • Cardanic Control - zapnutí / vypnutí
  • Frekvence - 50 Hz | 60 Hz
  • výchozí
  • Informace o ISO
  • Uživatelské rozhraní - Classic | SJCAM
  • Verze

Aplikace "Zóna SJCAM"

Dálkové ovládání SJCAM SJ8 Pro je možné prostřednictvím aplikace SJCAM Zone. Aplikace je k dispozici pro mobilní zařízení Android a iOS v příslušných obchodech s aplikacemi. Alternativně lze Action Cam také dálkově ovládat pomocí volitelně dostupného dálkového ovladače SJCAM.

Spojení mezi Action Cam a mobilním zařízením je navázáno prostřednictvím WiFi. Fotoaparát pro tento účel nastavuje vlastní WLAN. Připojení lze navázat přes 2.4 GHz i 5 GHz. SSID a heslo WLAN (12345678) jsou pevné a nelze je volně konfigurovat!

Kromě výstupu živého obrazu včetně zobrazení stavu lze všechna nastavení fotoaparátu provádět prostřednictvím aplikace. Paměťová karta fotoaparátu je přístupná z galerie. Záznamy lze stáhnout do mobilního zařízení a také je sdílet přímo na sociálních médiích.

Připojení nebylo v testu problémem. Připojení je stabilní až několik metrů a jen mírně zpožděné. Z testovacích izolovaných obrazových artefaktů se objevilo pouze asi 5 metr a přenos byl stále zpožděn. Rychlost přenosu dat při přístupu k paměťové kartě SD je průměrná.

kvalita záznamu

Kvalita videa SJCAM SJ8 Pro

Komprese a přenosová rychlost

SJCAM SJ8 Pro je nativní 4K akční kamera, která zaznamenává až 60 snímků za sekundu. Obrazový procesor Ambarella H22 umožňuje kódování v H.264 nebo v aktuálním standardu H.265 nebo HEVC. Výhodou HEVC je větší komprese a výsledná menší velikost souboru navzdory stálé kvalitě. Formát záznamu je MP4.

S běžným Samsung SDXC Evo U3 je bitová rychlost videa 4K v průměru 60 Mbit / s a ​​4K @ 60 při 100 Mbit / s. Přenosová rychlost při nízkém rozlišení je zklamáním. Záznam v rozlišení 1080p dosahuje bitové rychlosti pouze 18 Mbit / s! Přenosová rychlost záznamu zvuku je 128 kbit / s.

SJCAM SJ8 Pro recenze 4K @ 60 Kreslení vzorků / Testování záznamu

Barvy, detaily a kontrast

Kvalita záznamu SJCAM SJ8 Pro je srovnatelná s kvalitou konkurenčních modelů od YI Technology a GoPro. K dosažení vynikající kvality videa však Action Cam vyžaduje hodně jemného doladění a musí být opakovaně naladěn na příslušnou scénu. Díky optimalizovanému nastavení nahrávání působí videozáznamy vysokou úrovní detailů a příjemnou ostrostí obrazu. Pokud jde o barvu, je kamera Action Cam velmi teplá, ale neztrácí nic ze své přirozenosti. V barevném režimu SJCAM si přijde na své koordinace tepla. Fotoaparát SJCAM SJ8 Pro také produkuje věrný obraz v noci. Z důvodu zvýšeného ISO je patrný pouze obrazový šum.

Dynamický rozsah je omezený, ale přesto přesvědčí příjemnou úrovní detailů ve vysoce kontrastních scénách. Světlé oblasti nevypadají příliš vybledlé a tmavé scény stále zobrazují detaily. Změna expozice ze světla na stín uspěje rychle.

Přes přesvědčivé 4K nahrávky není kvalita záznamu v nižších rozlišeních tak dobrá. Detaily obrazu jsou zjevně ztraceny a záznamy se kvůli nízké bitové rychlosti objevují poměrně blátivě. Je také překvapivé, že SJCAM podvádí při snímkové frekvenci. I přes nativní rozlišení 4K60 jsou snímky duplikovány pouze v rozlišení 1080p120! 

stabilizace obrazu

Videozáznamy jsou elektronicky stabilizovány pomocí 6osého gyroskopu. EIS lze zapnout až do rozlišení 4K30. SJCAM se to podařilo implementovat. Přestože EIS není srovnatelný se stabilizací kardanového kloubu, roztřesené chvění je velmi dobře kompenzováno, zejména při natáčení bez použití rukou. Action Cam si dobře poradí i s rychlými pohyby. Je však třeba si uvědomit, že se zapnutým EIS se také obrazová část zmenšuje minimálně.

SJCAM SJ8 Pro recenze Záběr vzorku EIS / Záznam testu

Kvalita zvuku

SJCAM SJ8 Pro je vybaven mikrofonem směřujícím dopředu a postranním mikrofonem. Zvuk se zaznamenává stereofonně. Kvalita záznamu je přesvědčivá, pokud používáte kameru Action Cam bez vodotěsného krytu. Pokud je kamera ve vodotěsném pouzdře, výrazně se sníží zejména hlasitost záznamu.

 Zvukový záznam bez vodotěsného pouzdra 

Kliknutím na tlačítko níže načtete obsah z webu w.soundcloud.com.

Načíst obsah

 Záznam zvuku s vodotěsným krytem 

Kliknutím na tlačítko níže načtete obsah z webu w.soundcloud.com.

Načíst obsah

Hlasitost nahrávání lze regulovat v rámci nastavení fotoaparátu a lze také ztlumit mikrofony. Pro nejlepší možnou kvalitu zvuku doporučujeme použít externí lavalierový mikrofon SJCAM.

Kvalita fotografie SJCAM SJ8 Pro

Fotografie lze nativně pořizovat s rozlišením 12 megapixelů (4000 x 3000 pixelů). Korekce zkreslení, kterou lze aktivovat také pro videozáznamy (kromě 4K60 a 1080p120), odstraní efekt rybího oka širokoúhlého objektivu (170 stupňů) na straně softwaru.

Stejně jako videozáznamy, i fotografie přesvědčují příjemnou ostrostí obrazu s vysokou úrovní detailů a přirozeným podáním barev. V dynamickém rozsahu jsou slabiny a občasné chyby obrazu v podobě barevných proužků (fialové stíny). Fotografické záznamy se ve výchozím nastavení ukládají jako JPG. V rámci nastavení lze také RAW aktivovat jako výstupní formát, takže fotografie se ukládají jako RAW a JPG.

akumulátor

U modelové řady SJCAM SJ8 společnost SJCAM opět představila nový formát baterie. Baterie 3 modelů SJ8 mají stejný tvar. Baterie starších modelů, například SJCAM SJ7 Star, nezapadá do modelů SJ8 díky novému tvarovému faktoru.

SJCAM SJ8 Pro baterie

Pokud jde o kapacitu baterie, s 1200 mAh je těsně pod GoPro HERO6 (1220 mAh) a jednou YI 4K + (1400 mAh). SJCAM určuje výdrž baterie v režimu záznamu 4K60 na 90 minut. V testu bylo naměřeno pouze 70 minut. Celý proces nabíjení trvá 110 minut. Malá kontrolka LED pomáhá kontrolovat stav nabíjení.

SJCAM SJ8 Pro Akční kamera

SJCAM SJ8 Pro

8.4
Posouzení
pozitivní

Dobré zpracování
Jasný a precizní dotykový displej sítnice
Velmi dobrá kvalita záznamu 4K60 s vysokou bitovou rychlostí
Dobrá stabilizace obrazu EIS
Dobrá kvalita záznamu zvuku
Komprese HEVC
Dobrá kvalita záznamu fotografií
podpora App
Dlouhá životnost baterie

negativní

Nestabilní firmware
Nelze vybrat WLAN SSID a heslo
Zklamání kvality záznamu 1080p s nízkou bitovou rychlostí
Duplicitní snímky s 1080p120

Závěr

SJCAM SJ8 Pro je špičková akční kamera, která dokonale vyhovuje nejnovějším modelům GoPro a YI Technology mohl.

Proč jen? - Bohužel, firmware stále potřebuje nějaké vylepšení. Nesprávné zhroucení během nahrávání bude mít velký vliv na uživatelskou zkušenost. K tomu je přidána značně snížená kvalita záznamu při nízkých rozlišeních.

Pokud však přesto trvá jen 4K přijímat akční kamera na nejvyšší úrovni, která přesvědčuje mimo jiné velmi dobrou kvalitu záznamu 4K60 a dobře optimalizované stabilizace gyroskopu.

Timo Altmeyer avatar

Timo je zakladatelem techreviewer.de a skutečným technologickým expertem. Od chytrých telefonů po elektrokola, od domácího kina po chytré domácnosti, vždy má prst na tepu nejnovějších trendů.

2 Kommentare

2 Kommentare

  1. Almir

    21. May 2019 15 na: 26

    Dobrý den, vlastním SJ8 PRO a natáčím své jízdy na motorce ve 4k 60fps. Jak můžete nastavit kameru tak, aby nahrávala více než 5 minut najednou? Vždy jsou videa o délce 5 minut a velikost souboru je vždy 3.94 GB.
    Už jsem nastavil v nastavení 20 Min.
    Doufám, že mi můžete dát tip, jinak jsem s fotoaparátem super spokojený.

    • Bernd

      25. May 2019 09 na: 36

      To je normální. Vaše paměťová karta je naformátována na FAT32. Souborový systém nemůže ukládat soubory větší než 4 GB. Proto je po 3.94 GB konec.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinné položky jsou označeny * výrazný

Více od SJCAM