Spojte se s námi

Ahoj, co hledáš?

OPPO Find X5 Lite Review Header

OPPO Find X5 Lite Review – Spousta Reno, (příliš) málo Find X!

Aktualizováno uživatelem Timo Altmeyer dne 27. dubna 2024

S doporučenou cenou 5 eur je OPPO Find X499 Lite nejdostupnějším smartphonem ze tří modelových variant OPPO Find X5.

Podívali jsme se na telefon OPPO blíže a hodnotili displej, výkon, fotoaparát a další.

7.8
Naše hodnocení
specifikace
Přehled
Výrobce

OPPO

Modell

OPPO Najděte X5 Lite

Spezifikationen

 Procesor a paměť 
CPU: MediaTek Dimension 900 5G
GPU: ARM Mali-G68 MP4
Úložiště: 8GB LPDDR4X + 256GB UFS2.2
Rozšíření paměti: ano (trojitý slot)

 Display 
Zobrazte úhlopříčku: 6,43 palce
Rozlišení displeje: pixely 2400 x 1080
Frekvence displeje: 90 Hz
Typ zobrazení: AMOLED
Ochrana obrazovky: Corning Gorilla Glass 5
Multitouch: 10 prsty

 Kamery 
Hlavní fotoaparát: 64 MP (clona f / 1.7)
Ultra širokoúhlý fotoaparát: 8 MP (clona 119 ° - f / 2.25)
Makro fotoaparát: 2 MP (clona f / 2.4)

Přední kamera: 32 MP (clona f / 2.4)

 Netzer 
Dual SIM: Ano
Velikost SIM karty: Nano SIM
eSIM: Ne.

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
WCDMA: Bänder 1/2/4/5/6/8/19
FDD-LTE: Pásma 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66 (UL: 1710MHz-1780MHz, DL: 2110MHz-2180MHz)
TD-LTE: Pásma 38/39/40/41
5G SA: 1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/78
5G NSA: 1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/77/78

 bezdrátový 
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac / ax
Bluetooth: 5.2
GPS: Ano
NFC: Ano

 senzory 
* Čidlo okolního světla
* Akcelerometr
* Proximity Sensor
* E-kompas
* gyroskop
* Snímač otisků prstů (in-display)

 akumulátor 
Baterie: 4.500 mAh
Funkce rychlého nabíjení: 65W SUPERVOOC
Qi sklad: ne

 Sonstige 
Operační systém: Android 11 (ColorOS12)
Zvuk: 3.5mm sluchátka / mono reproduktory
Připojení: USB-C
Velikost: 160,6 73,2 7,81 x x mm
Hmotnost: 173g

Recenze: OPPO Find X5 Lite

Nový rok, nová generace OPPO Find X. S cenovým rozpětím (RRP) od 499 eur (X5 Lite) do 999 eur (X5) a 1399 eur (X5 Pro) je modelová řada OPPO Find X5 obzvláště všestranná.

OPPO Find X5 Lite Review Header

OPPO Find X5 Lite završuje současnou generaci smartphonů OPPO, a to zejména ve spodní části. Na rozdíl od dvou špičkových modelů slouží smartphone Lite vysoce konkurenčnímu segmentu střední třídy. Kompromisy ve výbavě je třeba přijmout, ale předvídat jednu věc: OPPO Find X5 Lite si (v budoucnu) své kupce najde!

OPPO Find X5 Lite: design a povrchová úprava

Design OPPO Find X5 Lite nejlépe vystihuje slovo „generic“. Pokud se rozhlédnete v segmentu střední třídy napříč výrobci, uvidíte mnoho podobností v rámci různých značek smartphonů.

Zadní boční pohled na OPPO Find X5 Lite.

Hrb fotoaparátu na zadní straně je typický pro střední třídu a zcela odlišný od ostatních dvou modelů OPPO Find X5. Namísto rozsáhlého prvku fotoaparátu s plynulým přechodem má model Lite své tři fotoaparáty a LED blesk orámované v obdélníkovém rámečku. Ze zadní strany pár milimetrů vyčnívá, takže na ní smartphone leží naplocho a při psaní se viklá. Ale nemusíte se bát, to lze pozorovat téměř u každého smartphonu.

Strana OPPO Find X5 Lite s vypínačem.

Pokud jde o barvu, máte na výběr mezi „Starry Black“ a „Startrails Blue“. Charakteristickým rysem barvy „Starry Black“ je třpytivý modro-černý barevný gradient, ke kterému dochází při dopadu světla. Barva „Startrails Blue“, která pomocí laserového přímého zobrazování (LDI) vytváří fialový třpytivý vzor, ​​se chová poněkud odlišně.

Spodní strana OPPO Find X5 Lite s USB-C a konektorem pro sluchátka.

Smartphone, který je 160,6 mm vysoký, 73,2 mm široký a 7,81 mm tenký, se v ruce cítí bezpečně. Zadní strana našeho testovacího zařízení v „Starry Black“ má příjemnou texturu, která nezanechává místo pro nevzhledné otisky prstů. Záda a rám jsou vyrobeny z plastu, což má za následek příjemně nízkou hmotnost pouhých 173 g.

Směrem k okrajům zadní strana odvážně přechází v lesklý kovový rám. Přechod však není bezproblémový. Zůstává malá mezera, ve které se mohou hromadit nečistoty. OPPO Find X5 Lite nenabízí ochranu proti vodě (stupeň IP).

Zelený potisk na zapínacím tlačítku, který příjemně zakulacuje design, není zrovna lehký na oko. Samotná tlačítka, zde zapínací tlačítko vpravo a kolébka hlasitosti vlevo, jsou snadno přístupná, ale mohla by být zapuštěna trochu pevněji do rámu. Připojení OPPO Find X5 Lite tvoří nabíjecí nebo datové připojení USB-C a 3,5 mm konektor pro sluchátka.

OPPO Najděte obsah balení X5 Lite

Obsah dodávky OPPO Find X5 Lite s ochranným krytem, ​​rychlonabíječkou, USB-C kabelem a USB-AC adaptérem.

OPPO Find X5 Lite: Obrazovka

Pokud se přesuneme dopředu, najdeme 6,43“ AMOLED displej s rozlišením 2400 x 1080 bodů neboli 409 PPI. Obnovovací frekvenci lze volitelně nastavit mezi 60 Hz a maximálně 90 Hz. Obnovovací frekvence se však dynamicky neškáluje.

Parametry, které stojí za zmínku, jsou také vzorkovací frekvence 180 Hz, 8bitový barevný displej (16,7 milionů barev) a jas displeje až 600 nitů na slunci. Displej je chráněn obzvláště odolným sklem Corning Gorilla Glass 5.

Displej OPPO Find X5 Lite AMOLED.

Tolik k teorii. V praxi se displej OPPO Find X5 Lite umístí do středu pole. Panel AMOLED přesvědčí vysokým kontrastem se sytou hodnotou černé. Ve výchozím nastavení je režim barev obrazovky nastaven na Živé. Barvy jsou v tomto režimu zobrazeny výrazně, ale ne přesyceně a s teplým nádechem.

Barevný prostor DCI-P3 je v tomto barevném režimu pokryt 100 procenty. Barevný prostor sRGB je dokonce 135 procent. Jemnější barvy lze dosáhnout v režimu "Příroda". Teplotu barev lze navíc průběžně korigovat na „studenější“, „standardní“ a „teplejší“.

Automatické nastavení jasu reaguje rychle a přizpůsobuje jas displeje světelným podmínkám. Při vysokém okolním osvětlení, zejména při silném slunečním svitu, zůstává displej přiměřeně čitelný. OPPO Find X5 Lite se však ve stínu cítí viditelně pohodlněji. Animace se zobrazují plynule díky obnovovací frekvenci 90 Hz. Dotykový displej funguje přesně.

Funkce displeje integrované v ColorOS pokrývají všechna očekávání, která lze mít od smartphonu střední třídy. K dispozici je mimo jiné (časovaný) tmavý režim, režim pohodlí pro oči, zvýraznění barev videa a vždy zapnutý displej s přizpůsobitelným designem. Milovníci filmů těží z podpory HDR10+ a licence Widevine L1, která umožňuje streamování Netflixu ve vysokém rozlišení.

OPPO Find X5 Lite: výkon

Systém MediaTek Dimensity 900 na čipu slibuje slibný výkon střední třídy a nejnovější standardy připojení.

Dimensity 6, vyrobený efektivním 900nm procesem, je rozdělen na rychlý 8jádrový CPU (2x Cortex-A78 @2,4GHz a 6x Cortex-A55 @2GHz) a Mali-G68 MP4 GPU vhodný pro mobilní hraní.

OPPO Find X5 Lite Asphalt 9 Gaming.

Pokud jde o skladování, OPPO nedává na výběr. Smartphone je k dispozici pouze s 8GB LPDDR4X RAM a 256GB datovým úložištěm UFS2.2. Rozšíření paměti pomocí paměťové karty microSD je výhodou, ale kvůli dostatečnému datovému úložišti jen zřídka nutné. V případě OPPO Find X5 Lite to dokonce funguje, aniž byste se obešli bez dual SIM (triple SIM slot).

MediaTek Dimensity 900 také podporuje současné standardy připojení, jako je mobilní komunikace 5G (Sub-6 GHz), WiFi 6 (802.11ax) a Bluetooth 5.2. Více o tom později.

Testy, které jsme provedli v AnTuTu, Geekbench a 900DMark, ukazují dobrý výkon Dimensity 3. Malý zábavný fakt: smartphone je uznáván mnoha benchmarkovými aplikacemi jako OPPO Reno 7 5G. Nejde o chybu, protože na jiných trzích se OPPO Find X5 Lite objevil jako OPPO Reno 7 5G.

Rozhodující je především výkon v běžném životě a v tomto bodě není téměř co vytknout. ColorOS 11, založený na Androidu 12, se používá rychle a hladce. Aplikace se spouštějí bez dlouhé pauzy načítání a zůstávají v paměti dostatečně dlouhou dobu, pokud jde o multitasking.

Náročné mobilní hraní také není pro Dimensity 900 žádnou překážkou. Grafický výkon je dostatečný pro plynulé hraní her jako Asphalt 9 nebo PUBG. Díky systému kapalinového chlazení si smartphone zachovává chladnou hlavu i po dlouhé době nepřetržitého používání, aniž by se snížil výkon.

Jedinou horní hranicí je 90 Hz, což výkonnější čipy lépe využívají v náročných aplikacích. V rámci uživatelského rozhraní je však Dimensity 900 dostatečně rychlý na to, aby většinu času provozoval displej s frekvencí 90 Hz.

OPPO Find X5 Lite: uživatelské rozhraní

V případě OPPO Find X12 Lite znamená ColorOS 5 uživatelské rozhraní založené na Androidu 11. U řady OPPO Find X slibuje OPPO garanci aktualizace 3 aktualizací Androidu. To naopak znamená, že OPPO Find X5 Lite bude i nadále dostávat aktualizace až na Android 14. Podle zásad aktualizací společnosti OPPO jsou bezpečnostní aktualizace garantovány po dobu až 4 let.

Samotný ColorOS můžete milovat nebo nenávidět: vzhled je věcí vkusu, ale OPPO dává uživateli na výběr, pokud jde o ikony, spouštěče a podobně. Funkčně je systém dobře umístěn. Speciální funkce, jako je režim rozdělené obrazovky, který umožňuje zobrazení dvou aplikací na obrazovce, nebo inteligentní postranní panel, který umožňuje rychlý přístup k aplikacím, jsou jen některé z mnoha funkcí ColorOS 12.

Kromě příslušných služeb Google má ColorOS 12 předinstalovaný také bloatware (Amazon Shopping, LinkedIn, PUBG atd.). Počet je však zvládnutelný a všechny aplikace lze bez problémů odinstalovat.

OPPO Find X5 Lite: Fotoaparát

Vybavení fotoaparátu na zadní straně je rozděleno na 64 MP hlavní fotoaparát se světelností f/1.7, 8 MP ultra širokoúhlý fotoaparát se světelností f/2.25 a zorným polem 119° a 2 MP makro fotoaparát se světelností f/2.4 a pevné ohnisko.

Modul fotoaparátu OPPO Find X5 Lite na zadní straně.

Na přední straně je 32MP přední kamera se světelností f/2.4, což je s největší pravděpodobností obrazový snímač Sony IMX615. S kamerami na zadní straně je rozumné předpokládat, že jsou nainstalovány senzory od Omnivision.

trojitý fotoaparát

 Trojitý fotoaparát je především typickým tarifem střední třídy. Nastavení fotoaparátu postrádá to, co odlišuje OPPO Find X5 Lite od ostatních smartphonů střední třídy. Jiní výrobci ve stejné cenové relaci občas sází na kvalitnější snímače a doplňky, jako je optická stabilizace obrazu nebo bezztrátový telezoom.

I přes nedostatek doplňků si hlavní fotoaparát OPPO Find X5 Lite v našem testu vedl dobře. Nahrávky jsou barevně soudržné a mají příjemně hřejivou notu, aniž by ztratily na přirozenosti. Ostrosti obrazu a úrovni detailů, měřeno v porovnání s cenovou relací, není nic špatného. Pokud jde o dynamiku obrazu a hloubku ostrosti, OPPO Find X5 Lite nechává za sebou mnoho dalších konkurentů.

Za horších světelných podmínek se může vyplatit zapnout noční režim. Pořídí sérii snímků s různou úrovní expozice, které se při nočním zpracování spojí do jednoho snímku. Ve srovnání s tím jsou fotografie pořízené v nočním režimu obvykle detailnější, barevně věrnější a jasnější.

Test však také ukázal, že k použití nočního režimu na OPPO Find X5 Lite potřebujete pevnou ruku. Chcete-li pořídit snímek, musíte držet smartphone v klidu po dobu až 6 sekund. Noční režim málokdy odpustí kolísání, a proto se mu možná budete chtít vyhnout, pokud máte dostatek světelných zdrojů a malou schopnost zůstat v klidu. Zde je několik testovacích snímků v noci, s nočním režimem i bez něj.

8MP ultra širokoúhlý fotoaparát nedokáže držet krok s hlavním fotoaparátem. Fotografie s ním pořízené jsou barevně méně atraktivní a úroveň detailů i ostrost obrazu jsou viditelně sníženy. To je zvláště patrné, když se díváte na záznamy na velké obrazovce. Někdy se objevuje změna barvy na okrajích objektů (chromatická aberace).

2 MP makro fotoaparát je především výplň datových listů bez velkého využití. Jak už to tak ve středním rozsahu bývá, makro fotoaparát postrádá rozlišení pro pořízení použitelných fotografií. Na zkušební snímek pořízený makro fotoaparátem se můžete podívat zde:

Testovací snímek makro fotoaparátu OPPO Find X5
Hlavní fotoaparát nahrává videa v maximálním rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu. Až 1080 snímků za sekundu je možné při sníženém rozlišení 60p. Videozáznamy jsou stabilizovány pomocí elektronické stabilizace obrazu, ale pouze v rozlišení 1080p60 nebo 1080p30.

přední fotoaparát

Přední fotoaparát s rozlišením 32 MP vytváří dobré fotografie s přirozenými odstíny pleti a příjemnou reprodukcí barev. Úroveň detailů je dobrá, ale chybějící stabilizace obrazu má tendenci třást obrázky. Málo světla efekt ještě zesiluje. Přední kamera zvládá portréty až na pár chyb v ořezu celkem dobře.

OPPO Find X5 Lite: konektivita

mobilní

S 6G modemem MediaTek Dimensity 5 pod 900 GHz není nic špatného. V testu byl výkon příjmu trvale bezchybný a dual SIM fungovala bez problémů. 5G je k dispozici na obou slotech SIM. OPPO Find X5 Lite podporuje následující frekvence a pásma:

  •  GSM: 850/900/1800/1900 MHz
  •  WCDMA:  Bänder 1/2/4/5/6/8/19
  •  FDD-LTE: Pásma 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66 (UL: 1710MHz-1780MHz, DL: 2110MHz-2180MHz)
  •  TD-LTE: Pásma 38/39/40/41
  •  5G SA : 1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/78
  •  5G NSA:  1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/77/78

Hodnoty SAR OPPO Find X5 Lite jsou 1,05 W/kg na hlavě a 0,85 W/kg na těle.

Slot pro SIM kartu OPPO Find X5 Lite

WiFi a Bluetooth

Podporována je nejnovější WiFi 6 (802.11ax), stejně jako Bluetooth 5.2. Smartphone se ve WLAN chová perfektně a přesvědčí dlouhým dosahem a dobrou datovou propustností. Bluetooth také nesplní žádné přání. K dispozici jsou zvukové kodeky bez latence a s vysokým rozlišením (aptX, aptXHD, LDAC).

GPS a senzory

Pro navigaci jsou podporovány polohovací systémy GPS, A-GPS, BeiDou, GLONASS, GALILEO a QZSS. Smartphone najde GPS fix, který je přesný s přesností na několik metrů, po několika sekundách. OPPO Find X5 má při praktickém použití, při navigaci městem i krajinou, silný signál, bez jakýchkoliv odchylek, které stojí za zmínku při určování polohy.

Senzorická výbava zahrnuje geomagnetický senzor, senzor přiblížení, senzor jasu, akcelerometr, gravitační senzor a gyroskop. NFC je k dispozici pro bezkontaktní platby, včetně Google Pay.

snímače otisků prstů

I přes nápadné vypínací tlačítko je pod displejem umístěn snímač otisků prstů. To funguje spolehlivě a rychle. Alternativně lze smartphone odemknout také pomocí rozpoznání obličeje.

Audio

Bohužel se do OPPO Find X5 Lite nedostal žádný stereo reproduktor. Místo toho se musíte spokojit s mono zvukem, který zní trochu plochě, ale má slušnou hlasitost. Sluchátka lze připojit kabelově přes USB-C nebo 3,5mm jack nebo bezdrátově přes Bluetooth. Nechybí funkce FM rádia.

OPPO Find X5 Lite: Baterie

Baterie OPPO Find X5 Lite má v dnešní době běžnou kapacitu 4500 mAh. Díky poměrně úspornému MediaTek Dimensity 900 lze dosáhnout průměrné doby zapnutí obrazovky 15 hodin. Převedeno na dny lze při běžném používání dosáhnout doby běhu přibližně dva dny.

Baterii lze rychle nabít pomocí 65W nabíjecí technologie SUPERVOOC. Za pouhých 15 minut na nabíječce je baterie již nabitá na 60 procent. OPPO dodržuje svůj slib nabití baterie na 31 procent za pouhých 100 minut. Podporováno je zpětné nabíjení, tedy nabíjení ostatních zařízení v opačném směru.

OPPO Find X5 Lite Review Header

OPPO Najděte X5 Lite

7.8
Posouzení
pozitivní

Zajímavý barevný efekt
Slušný 90Hz AMOLED displej
Dobrý výkon v každodenním životě a v mobilních hrách
Kvalita nahrávání hlavního fotoaparátu
Aktuální standardy připojení (5G, WiFi6, Bluetooth 5.2)
NFC pro bezkontaktní platby
Snímač otisku prstu v zobrazení
Dobrá výdrž baterie a krátká doba nabíjení (65W SUPERVOOC)

negativní

Poměrně vysoká cena
Žádné hodnocení IP
Celkově neokázalá kamerová výbava
Zatím pouze ColorOS založený na Androidu 11
Žádný stereofonní reproduktor

Závěr

OPPO Find X5 Lite je slušný smartphone střední třídy, který obzvlášť dobře boduje v oblasti displeje, výkonu, konektivity a baterie. Ve srovnání s konkurenčním segmentem střední třídy však smartphone postrádá unikátní prodejní místo. Vybavení fotoaparátu je i přes dostatečnou kvalitu záznamu hlavní kamery poněkud neokázalé. Nebo se například u reproduktoru nadále spoléháte na mono místo sterea.

První věc, kterou je třeba vytknout, je vysoká zaváděcí cena 499 eur. Na to má OPPO Find X5 Lite prostě málo co nabídnout a cena kolem 300 eur by byla v porovnání s konkurencí mnohem vhodnější. Předpokládáme však, že cena bude v nejbližší době klesat. To je také doba, kdy si své kupce najde i fundovaný OPPO Find X5 Lite.

Timo Altmeyer avatar

Timo je zakladatelem techreviewer.de a skutečným technologickým expertem. Od chytrých telefonů po elektrokola, od domácího kina po chytré domácnosti, vždy má prst na tepu nejnovějších trendů.

Komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinné položky jsou označeny * výrazný

Více od OPPO