Spojte se s námi

Ahoj, co hledáš?

Recenze smartphonu OPPO A72

Recenze OPPO A72 - dobrý rozpočet smartphone

Aktualizováno uživatelem Timo Altmeyer na 3. Březen 2024

Na začátku června představila společnost OPPO dva nové levné smartphony. Jedním z nich je OPPO A72, který chce zabodovat s efektivním Snapdragon 665, ultra čistým 48 MP AI quad fotoaparátem a vysokým výkonem baterie 5000 XNUMX mAh.

V této recenzi je zdůrazněno, jak smartphone zapadá do vysoce konkurenčního segmentu střední třídy.

8.1
Naše hodnocení
specifikace
Přehled
Výrobce

OPPO

Modell

Oppo A72

Spezifikationen

 Procesor a paměť 
CPU: Qualcomm Snapdragon 665
GPU: Adreno 610
RAM: 4GB (LPDDR4x)
Vnitřní paměť: 128GB (UFS2.1)
Rozšíření paměti: Ano

 Display 
Zobrazte úhlopříčku: 6.5 palce
Rozlišení displeje: pixely 2400 x 1080
Typ displeje: TFT-LCD
Ochrana obrazovky: Neznámé
Multitouch: 10 prsty

 Kamery 
Hlavní fotoaparát: 48 MP (velikost 1 / 2.8 '', clona f / 1.7)
Extrémně široký úhel: 8 MP (velikost 1/4 '', clona f / 2.2)
Makro snímač: 2 MP (velikost 1/5 '', clona f / 2.4)
Hloubkový senzor: 2 MP (velikost 1/5 '', clona f / 2.4)

Přední fotoaparát: 16 MP (velikost 1 / 3.1 '', clona f / 2.0)

 Netzer 
Typ SIM: Duální karta Nano-SIM + MicroSD
Velikost SIM karty: Nano SIM
eSIM: Ne.

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
TD-LTE: Skupiny 38/39/40/41

 bezdrátový 
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac
Bluetooth: 5.0
GPS: Ano

 senzory 
* Čidlo okolního světla
* Akcelerometr
* Proximity Sensor
* gyroskop
* Snímač otisků prstů (na straně)
* NFC

 akumulátor 
Baterie: 5.000 mAh
Funkce rychlého nabíjení: 18 Watt
Qi sklad: ne

 Sonstige 
Operační systém: Android 10 (ColorOS)
Připojení: USB-C, zvuk 3.5 mm
Velikost: 162 x 75.5 x 8.9mm
Hmotnost: 192g

Rozsah dodávky

1x OPPO A72
Headset 1x
Kabel USB 1x
Adaptér 1x
1x PIN SIM karty
Ochranný kryt 1x
1x ochranná fólie na displeji
Příručka rychlého spuštění 1x
Záruční karta 1x

Recenze: OPPO A72

Portfolio produktů OPPO postupně roste i na místních trzích. Smartphony OPPO jsou nyní zastoupeny ve všech cenových relacích. Vedle špičkových modelů řady Find roste řada Reno střední třídy, řada Budget A, která zahrnuje také OPPO A72.

Design a zpracování

 Hvězdná obloha v ruce  - Touto výstižnou větou popisuje OPPO design OPPO A72. Smartphone je dostupný rovnou ve dvou barvách. Decentní Twilight Black, která působí především elegantně, a cool Aurora Purple, která zaručeně přitáhne pozornost. Zadní strana pouzdra je vyrobena z plastu, což je také cítit. Nepůsobí tak hladce jako smartphone se skleněnou zadní stranou. Jelikož se však pohybujeme v rozpočtové cenové relaci, je toto menší zlo snesitelné.

OPPO A72 přední strana

Marně hledáme skener otisků prstů na zadní straně. OPPO to pohodlně integroval přímo do tlačítka napájení. To nejen usnadňuje přístup, ale také zajišťuje čistší vzhled. Výrazná je zadní kamera, která vyčnívá do obdélníkového tvaru a obklopuje čtyři senzory kamery a LED blesk. Logo OPPO je umístěno vpravo dole.

OPPO A72 zpět

Přechod zezadu na rám skříně, který je také vyroben z plastu, je příjemně kulatý. Pokud se podíváme blíže na rám 162 x 75.5 x 8.9 mm velkého a 192 g těžkého OPPO A72, akce se odehrává hlavně v malé části. Uprostřed je USB-C zásuvka, která je také obklopena 3.5 mm jackem pro sluchátka, mikrofon a reproduktor. Kolébka hlasitosti je umístěna v horní třetině levé strany rámu, tlačítko napájení vpravo. Toto uspořádání je běžné a usnadňuje odemknutí smartphonu pravou rukou. OPPO A72 má trojitý slot SIM nad ovladačem hlasitosti, který může být vybaven dvěma nano SIM kartami a paměťovou kartou microSD.

Rozsah dodávky OPPO A72

Pohled na přední stranu neodhalí OPPO A72 jako levný smartphone. Černé okraje, které obklopují 6.5palcový IPS displej, jsou na levný smartphone poměrně úzké. Displej sahá v horní části a po stranách téměř k okraji. Přední kamera typu „punch-hole“ je nenápadně skryta v displeji. Podlouhlý přijímač nad displejem je také sotva viditelný. Notifikační LED diodu však nenajdete. 

Kvalita zpracování odpovídá ceně zařízení. V naší zkušební kopii nebyly žádné abnormality ani vady zpracování. Doposud OPPO A72 snižuje pěknou postavu!

Display

Podívejme se blíže na displej, který má úhlopříčku 6.5 palce s rozlišením 2400 x 1080 pixelů. Typ displeje IPS není tak barevný a bohatý na kontrast jako displej AMOLED, ale zejména pokud jde o OPPO A72, zaujme ostrým a ostrým displejem se slušnou stabilitou pozorovacího úhlu a vysokým jasem displeje. Podle očekávání neexistuje obnovovací frekvence nad 60 Hz. Dotykový displej přesně reaguje na vstupy.

měření display

Naměřená svítivost v průměru 440 cd/m² zhruba odpovídá informacím poskytnutým OPPO (480 cd/m²). S ohledem na hodnotu černé, která se vyrovná na 0.4 cd/m², to má za následek statický kontrastní poměr 1080:1 - "ne skvělé, ne hrozné"

Nastavení zobrazení OPPO A72

Nastavení zobrazení OPPO A72

Odchylka jasu rozložená napříč displejem je maximálně 30 cd/m². V závislosti na režimu teploty barev se zobrazení barev mění s průměrnou hodnotou DeltaE 4.29 – 7.30. Barevný prostor sRGB je zcela zakryt nebo mírně překročen. Teplota barev je ve standardním režimu spíše chladná. To je způsobeno zvýšeným obsahem modré.

nastavení zobrazení

Možnosti nastavení kolem displeje jsou přehledné, ale splňují běžné požadavky. K dispozici je automatický režim jasu, který plynule přizpůsobuje jas displeje okolnímu světlu, tmavý režim, který lze aktivovat podle plánu, režim pohodlí pro oči, který filtruje modrou složku pro ochranu očí a již zmíněná teplota barev režim, který je popsán v části "Studenější - Standardní - Teplejší" Teplotu barev lze upravit pomocí posuvníku.

Leistung

Uvnitř OPPO A72 je Snapdragon 665 System-on-Chip od roku 2019. SoC na bázi ARMv8 má osm jader, které jsou zase rozděleny do dvou klastrů. Vysoce výkonný cluster je tvořen čtyřmi jádry Kryo 260 Gold (Cortex-A73), které taktují až na 2 GHz. Energeticky úsporný klastr, který se skládá ze čtyř jader Kryo 260 Silver (Cortex-A53) s maximálním taktem 1.8 GHz, si klade ekonomické úkoly. Pro hráče je obzvláště zajímavý GPU Adreno 610, který na rozdíl od Adreno 512 předchůdce čipu (Snapdragon 660) slibuje další zvýšení výkonu v mobilních hrách a grafických výpočtech.

Interní hardware je zakončen hlavní pamětí 4 GB LPDDR4X a 128 GB datovou pamětí UFS2.1. Pokud vám to nestačí, máte možnost rozšířit datovou paměť o paměťovou kartu microSD.

měřítko

Smartphone se umisťuje do nižšího středního rozsahu v různých benchmarcích, kterými OPPO A72 prošel v rámci našeho testu. Jak se dalo očekávat, Snapdragon 700 se nepřibližuje výkonu řady Snapdragon 665. Výsledky však lze vidět, jak je patrné z jednotlivých snímků obrazovky. Výsledky jsou srovnatelné s a Samsung Galaxy A51.

V testu úložiště jsou rychlosti čtení a zápisu mírně pod průměrem zařízení pro ukládání dat UFS2.1. Několik měření ukázalo průměrně 485 MB / s pro sekvenční čtení (256 kB) a 235 MB / s pro sekvenční zápis (256 kB). Totéž platí pro pracovní paměť LPDDR4X, která při naměřených 5.5 GB / s nesplňuje očekávání.

každodenního života

Mnohem důležitější než výkon v benchmarku je výkon v každodenním životě. OPPO A72 zde snižuje dobrou postavu. Uživatelské rozhraní ColorOS je většinou plynulé a pouze s kritickým okem je patrné, že se jedná o levný smartphone. Načtení některých aplikací může trvat o něco déle a animace uživatelského rozhraní mohou sem tam trochu trhnout. Navzdory 4 GB RAM jsou aplikace v paměti uloženy příjemně dlouho a jsou k dispozici na vyžádání.

Herní

Herní výkon OPPO A72 je dostatečný k tomu, aby bylo možné plynule hrát jednu nebo druhou mobilní hru. Smartphone si poradí s méně náročnými hrami. Jakmile se přiblížíme náročnějším titulům, jako jsou PUBG Mobile nebo Genshin, je třeba vylepšit nastavení grafiky. Smartphone se při hraní nepříjemně nezahřívá. Nedochází ani k tepelnému škrcení, tj. K přetaktování SoC v závislosti na teplotě.

uživatelské rozhraní

OPPO A72 se dodává se systémem Android 10. Přesněji řečeno, je to ColorOS 7.1, uživatelské rozhraní vyvinuté společností OPPO pro interní smartphony. Důraz je kladen na inovativní design, který působí elegantně a uklizeně. Uživatelské rozhraní se snadno používá a lze jej individuálně přizpůsobit požadavkům uživatele. Jako operační systém bohatý na funkce jsou užitečné funkce a aplikace již integrovány do systému. Z hlediska výkonu zaujme ColorOS 7.1 vysokým výkonem, dobře fungující správou baterie a efektivní správou paměti.

Aktualizace OPPO A72 na ColorOS 11 (Android 11) má být v Číně uvedena již v prosinci. Očekává se, že západní trh bude následovat v roce 2021.

Kamera

Na zadní straně OPPA A72 je nastavení čtyřnásobné kamery 48 + 8 + 2 + 2 megapixelové. OPPO neuvádí přesné označení jednotlivých senzorů. Výrobce nicméně poskytuje informace o velikosti snímače a pixelu a cloně. Čtyři kamery obsahují následující kamery a senzory:

  •  48megapixelový hlavní fotoaparát (1/2.8"/1.25um, světelnost f/1.7)
  •  8megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát s 119° širokoúhlým úhlem (1/4"/1.12um; světelnost f/2.2)
  •  2megapixelový monochromatický fotoaparát (1/5"/1.75um, světelnost f/2.4)
  •  2megapixelový portrétní fotoaparát (1/5"/1.75um, světelnost f/2.4)

Přední kamera má rozlišení 16 megapixelů (1/3.1''/1um; clona f/2.0).

Praktický test hlavní kamery

Hlavní kamera 48 MP

Hlavní fotoaparát OPPO A72 je na dobré úrovni středního dosahu. Za dobrých světelných podmínek se vytvářejí užitečné obrázky, které jsou přesvědčivé, pokud jde o ostrost obrazu a úroveň detailů. Snímky jsou příjemně ostré až k okrajům. Šum obrazu není patrný, alespoň za dobrých světelných podmínek. Pokud jde o dynamický rozsah, světlá i tmavá část obrazu si přijdou na své. Barvy jsou zobrazeny realisticky a s příjemně hřejivou notou. Ani při jasných barvách nemá OPPO A72 tendenci přehánět. Automatické zaostřování reaguje rychle a pouze ve výjimečných případech musí být znovu zaostřeno ručně.

 V této části najdete tyto a další testovací záznamy v plném rozlišení Odkaz

zoom

OPPO A72 dokáže přiblížit až 10krát zvětšit. Zvětšení je čistě digitální, a proto se kvalita záznamu velmi rychle snižuje. Díky dvojnásobnému zvětšení jsou záznamy stále použitelné a úroveň detailů klesá jen mírně. Ztráta detailů a obrazového šumu se zvyšuje až do maximálně 2násobného zvětšení.

Ultra širokoúhlý

Širokoúhlý fotoaparát není jednou ze silných stránek OPPO A72. Dynamický rozsah je ve srovnání s hlavním fotoaparátem snížen. Úroveň detailů je nižší a obrazový šum se vyskytuje i za dobrých světelných podmínek. Chyby obrazu ve formě chromatické aberace jsou zde patrné jako nápadné barevné proužky.

režim portrét

Režim portrétu OPPO A72 funguje dobře. Ve většině případů je objekt jasně zvýrazněn a pozadí je příjemně rozmazané. Nezáleží na tom, zda je subjekt osobou nebo předmětem.

Vysoký dynamický rozsah (HDR)

HDR je životaschopné řešení pro umělé rozšíření dynamického rozsahu. V případě OPPO A72 byla funkce implementována dobře, jak ukazuje následující srovnání.

noční záběry

Hlavní kamera modelu OPPO A72 se s nízkým osvětlením tak dobře nevyrovná. To však není překvapující, protože i u drahých špičkových smartphonů kvalita záznamu trpí za špatných světelných podmínek. V případě OPPO A72 se zvyšuje množství šumu v obraze a dochází ke ztrátě detailů.

Noční režim se tomu snaží do určité míry čelit použitím různých expozičních časů. Tímto způsobem je zachováno více detailů, zejména v oblasti světelných zdrojů. Neměli byste však mít příliš velká očekávání od nočního režimu. OPPO A72 je ještě daleko od nočního režimu Google Pixel nebo nočního režimu iPhonu!

video režim

Hlavní kamera OPPO A72 zaznamenává videa v UHD (4K), 1080p a 720p. Maximální rychlost snímků je u všech rozlišení omezena na 30 snímků za sekundu. 120 snímků za sekundu je dosaženo pouze v režimu zpomaleného pohybu. Roztřesené snímky lze do určité míry potlačit pomocí elektronické stabilizace obrazu (EIS). Toto se však zobrazuje pouze v režimu 1080p. Zvuk zaznamenaný videem je mírně tlumený, ale srozumitelný.

Praktický test přední kamery

16megapixelový přední fotoaparát je dostatečný pro jedno nebo dvě selfie. Problémy nastávají s dynamickým rozsahem, který ve scénách s vysokým kontrastem rychle dosáhne svých limitů. Ostrost obrazu a úroveň detailů nejsou nijak zvlášť vysoké, ale uspokojí přijatelnou přední kameru středního dosahu. Režim Portrét umístí předmět do popředí, alespoň ve většině případů. Přední kamera zaznamenává videa v rozlišení 1080p.

konektivita

telefonie

Pokud jde o konektivitu, OPPO A72 boduje. Modem X12 LTE Snapdragon 665 System-on-Chip komunikuje s obvyklými frekvencemi a pásmy LTE. Podporovány jsou mobilní technologie nové generace, jako je VoLTE (telefonování přes mobilní síť LTE / 4G) a WiFi volání. Trojitý slot pro SIM kartu umožňuje současné použití dvou nano SIM karet a paměťové karty microSD.

  •  GSM: 850/900/1800 / 1900MHz
  •  WCDMA:  Bands 1/2/4/5/6/8/19
  •  FDD-LTE:  Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
  •  TD-LTE: Pásma 38/39/40/41

Kvalita hlasu je dobrá v obou směrech. Síla příjmu také nezanechává nic požadovaného.

OPPO A72 testovací trojitý slot SIM

WLAN, Bluetooth a NFC

K navázání bezdrátového připojení jsou k dispozici technologie Dual-AC WLAN, Bluetooth 5.0 a NFC. Přenosové rychlosti v síti WLAN jsou na dobré úrovni středního rozsahu. OPPO A72 nevykazuje žádné abnormality ani v síti Bluetooth. Jednou z výhod, kterou stojí za zmínku, je podpora NFC. Mobilní platba přes Google Pay je nyní možná!

GPS a senzory

OPPO A72 přijímá přesná data o poloze prostřednictvím GPS, Beidou, Glonass a GALILEO. Místo je určeno rychle a bez větších odchylek. Senzorové vybavení zahrnuje geomagnetický senzor, světelný senzor, senzor přiblížení a senzor zrychlení.

Audio

OPPO A72 je vybaven dvěma reproduktory a je schopen produkovat stereo zvuk. Přehrávání je příjemně hlasité a diferencované. Akce se odehrává především ve střední oblasti. Podle očekávání není žádný průvan a výšky jsou omezené. Při maximální hlasitosti nedochází k nepříjemnému zkreslení. Zlepšovače zvuku, jako je „Dirac Mobile Audio“, přispívají k celkově lepšímu zvuku.

akumulátor

S baterií 5000 72 mAh má OPPO A16 dobrou pozici. V testu bylo dosaženo doby zapnutí obrazovky (jas automobilu) 1 hodin. I při intenzivním používání je obtížné srazit baterii na kolena během jediného dne. Baterie musí být v průměru nabíjena každých 1 2/XNUMX dne.

OPPO A72 lze nabíjet až 18 watty. Vhodná dodávka s rychlou nabíječkou. Plné nabití z 0 na 100 procent trvá přibližně 150 minut. Jedna hodina na nabíječce nabije baterii na 60 procent. Bezdrátové nabíjení Qi není podporováno.

Recenze smartphonu OPPO A72

Oppo A72

8.1
Posouzení
pozitivní

Dobré zpracování
Displej s vysokou stabilitou pozorovacího úhlu
Dobrý výkon v každodenním životě
Dobrý hlavní fotoaparát
Dual SIM + rozšíření paměti
NFC s kompatibilitou Google Pay
Dobrý celulární příjem a dobrá kvalita hlasu
Stereo-Lautsprecher
Konektor pro sluchátka 3.5mm
Trvanlivá baterie s funkcí rychlého nabíjení

negativní

Pouzdro se spoustou plastů
Rychlost úložiště mírně pod průměrem
Žádná oznamovací LED
Kvalita záznamu širokoúhlého fotoaparátu
Videa pouze rychlostí 30 snímků za sekundu

Závěr

Pokud si vyberete OPPO A72, rozhodně neděláte špatný nákup. V cenovém rozpětí do 250 eur je A72 solidním smartphonem střední třídy, který boduje v mnoha oblastech. Je třeba zmínit dobrý každodenní výkon, i když Snapdragon 665 nepatří mezi nejvýkonnější procesory, displej s vysokým jasem, ostrým barevným podáním a dobrou ostrostí, stejně jako 48megapixelový hlavní fotoaparát, se kterým lze pořizovat uspokojivé fotografie a videa. Je třeba dělat kompromisy, pokud jde o kvalitu smartphonu a širokoúhlého fotoaparátu.

Existují však také některé speciální funkce, které jiné smartphony v této cenové kategorii zřídka nabízejí. Mezi ně patří trojitý slot pro SIM kartu, NFC a stereofonní reproduktor. Obzvláště na nás zapůsobil silný celulární příjem OPPO A72. Přestože je nový mobilní standard 5G upuštěn, modem X12 LTE zajistí, že budete v příštích letech dobře vybaveni pro evropskou celulární síť.

Timo Altmeyer avatar

Timo je zakladatelem techreviewer.de a skutečným technologickým expertem. Od chytrých telefonů po elektrokola, od domácího kina po chytré domácnosti, vždy má prst na tepu nejnovějších trendů.

4 Kommentare

4 Kommentare

  1. Patti

    9. listopadu 2020 v 09:22

    Ahoj Timo, chystám se pořídit si A72. Bylo by pro mě důležité, aby smartphone přijímal rádio. Můžete mi říct, jestli existuje FM přijímač? Specifikace na webových stránkách výrobce nepojmenují žádné, ale na některých webových stránkách si můžete přečíst, že existuje. Jiní píší, že žádný není. Nyní si nejsem úplně jistý.

    • Tymián administrátor

      9. listopadu 2020 v 09:46

      Ahoj Patti, bohužel to nemohu zkontrolovat sám, protože testovací zařízení již není se mnou. Zkontroloval jsem datový list, který mi byl v té době zaslán přímo z OPPO. Také zde není uvedeno žádné rádio FM. Také si nepamatuji, že bych na svém smartphonu viděl rádiovou aplikaci.

      • Patti

        9. listopadu 2020 v 10:31

        Děkujeme vám za vaši rychlou odpověď. Opravdu to vypadá, že tehdy neexistuje rádio.

  2. Paprsek

    28. listopadu 2020 v 17:02

    Ahoj, děkujeme za recenzi. Už víte, zda bude k dispozici aktualizace pro Android 11 nebo jak vypadá aktualizační politika OPPO?

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinné položky jsou označeny * výrazný

Více od OPPO