Hodnocení
4
přezkoumání

Recenze OPPO A72 - dobrý rozpočet smartphone

by 23. Listopadu 2020

Na začátku června představila společnost OPPO dva nové levné smartphony. Jedním z nich je OPPO A72, který chce zabodovat s efektivním Snapdragon 665, ultra čistým 48 MP AI quad fotoaparátem a vysokým výkonem baterie 5000 XNUMX mAh.

V této recenzi je zdůrazněno, jak smartphone zapadá do vysoce konkurenčního segmentu střední třídy.

Přehled
Výrobce

OPPO

Produkt

OPPO A72

Spezifikationen

Procesor a paměť
CPU: Qualcomm Snapdragon 665
GPU: Adreno 610
RAM: 4GB (LPDDR4x)
Vnitřní paměť: 128GB (UFS2.1)
Rozšíření paměti: Ano

Zobrazit
Zobrazte úhlopříčku: 6.5 palce
Rozlišení displeje: pixely 2400 x 1080
Typ displeje: TFT-LCD
Ochrana obrazovky: Neznámé
Multitouch: 10 prsty

Kamery
Hlavní fotoaparát: 48 MP (velikost 1 / 2.8 '', clona f / 1.7)
Extrémně široký úhel: 8 MP (velikost 1/4 '', clona f / 2.2)
Makro snímač: 2 MP (velikost 1/5 '', clona f / 2.4)
Hloubkový senzor: 2 MP (velikost 1/5 '', clona f / 2.4)

Přední fotoaparát: 16 MP (velikost 1 / 3.1 '', clona f / 2.0)

Netzer
Typ SIM: Duální karta Nano-SIM + MicroSD
Velikost SIM karty: Nano SIM
eSIM: Ne.

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
TD-LTE: Skupiny 38/39/40/41

bezdrátový
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac
Bluetooth: 5.0
GPS: Ano

senzory
* Čidlo okolního světla
* Akcelerometr
* Proximity Sensor
* gyroskop
* Snímač otisků prstů (na straně)
* NFC

akumulátor
Baterie: 5.000 mAh
Funkce rychlého nabíjení: 18 Watt
Qi sklad: ne

ostatní
Operační systém: Android 10 (ColorOS)
Připojení: USB-C, zvuk 3.5 mm
Velikost: 162 x 75.5 x 8.9mm
Hmotnost: 192g

Rozsah dodávky

1x OPPO A72
Headset 1x
Kabel USB 1x
Adaptér 1x
1x PIN SIM karty
Ochranný kryt 1x
1x ochranná fólie na displeji
Příručka rychlého spuštění 1x
Záruční karta 1x

Test: OPPO A72

Aktualizovat 23. Listopad 2020

Amazon, Saturn a Media Markt OPPO A72 v současné době pouze pro Euro 175,88 nabídka. Poslední srovnávací cena byla kolem 194 eur. Všechny nabídky najdete na konci článku v Preisvergleich.

Portfolio produktů OPPO také postupně roste na místních trzích. Smartphony OPPO jsou nyní zastoupeny ve všech cenových relacích. Kromě špičkových modelů řady Find, řady Reno střední třídy, Rozpočet A-Serieskdo také to OPPO A72 poslouchal.

Design a zpracování

Hvězdná obloha v ruce - Touto výstižnou větou OPPO popisuje design OPPO A72. Smartphone je k dispozici přesně ve dvou barvách. Ten jemný Twilight Black, který je obzvláště elegantní, stejně jako ten groovy Aurora Purplezaručeně přitahuje pozornost. Zadní část pouzdra se skládá z plastickýco můžete také hapticky vnímat. Necítí se tak hladce jako smartphone se skleněnou zadní stranou. Jelikož jsme však v cenovém rozpětí rozpočtu, je toto drobné zlo zvládnutelné.

OPPO A72 přední strana

Einen snímače otisků prstů díváme se marně na záda. OPPO to pohodlně integroval přímo do tlačítka napájení. To nejen usnadňuje přístup, ale také zajišťuje čistší vzhled. Ten na zadní straně a obdélníkový vyčnívající je nápadný Kamerová jednotkaobklopující čtyři senzory fotoaparátu a LED blesk. Logo OPPO je umístěno vpravo dole.

OPPO A72 zpět

Přechod zezadu na rám skříně, který je také z plastu, je příjemně kulatý. Podíváme-li se na rámec 162 75.5 8.9 x x mm velké a 192g Podívejte se blíže na těžký OPPO A72, pak se akce odehrává hlavně uvnitř spodní části pouzdra. Jeden je uprostřed Zásuvka USB-C, který je také podporován a 3.5 mm jack připojení pro sluchátka, mikrofon a reproduktor. Kolébka hlasitosti je v horní třetině levé strany rámu, tlačítko napájení vpravo. Toto uspořádání je běžné a usnadňuje odemknutí smartphonu pravou rukou. OPPO A72 je umístěn nad ovladačem hlasitosti Triple SIM slotkterý může být vybaven dvěma nano-SIM kartami a paměťovou kartou microSD.

Rozsah dodávky OPPO A72

Pohled zepředu neodhaluje OPPO A72 jako levný smartphone. Černá ohraničuje to Velký IPS displej 6.5 palce jsou udržovány poměrně úzké pro rozpočet smartphone. Displej sahá téměř k okraji nahoře a po stranách. The Přední kamera „Punch-hole“ je diskrétně skrytý na displeji. Podlouhlý přijímač nad displejem je také stěží viditelný. Oznamovací LED však budete hledat marně.

Zemřít kvalita zpracování odpovídá ceně zařízení. V naší zkušební kopii nebyly žádné abnormality ani vady zpracování. OPPO A72 zatím snižuje pěknou postavu!

Zobrazit

Podívejme se blíže na displej na a 6.5 inches diagonal s 2400 1080 x pixelů rozpouští se. Z Typ displeje IPS není tak barevný a bohatý na kontrast jako AMOLED displej, ale zvláště pokud jde o OPPO A72, zaujme ostrým a ostrým displejem se slušnou stabilitou pozorovacího úhlu a vysokým jasem displeje. Podle očekávání neexistuje obnovovací frekvence nad 60 Hz. Z Touchscreen přesně reaguje na vstupy.

měření display

Naměřené svítivost průměru 440 cd / m² zhruba odpovídá specifikaci OPPO (480 cd / m²). S odkazem na Úrovně černékdo je v 0.4 cd / m² úrovně pryč, to dává a statický kontrastní poměr 1080: 1 - „Ne skvělé, ne hrozné“.

Nastavení zobrazení OPPO A72

Nastavení zobrazení OPPO A72

Rozloženo na displeji svítivost je maximální 30 cd / m². V závislosti na režimu teploty barev je barevné znázornění založeno na průměru DeltaE od 4.29 - 7.30 odchýlil. Z sRGB barevný prostor je zcela zakryta nebo mírně překročena. Ve standardním režimu je barevná teplota poměrně chladná. To je způsobeno zvýšeným podílem modré.

nastavení zobrazení

Možnosti nastavení kolem displeje jsou jasné, ale splňují běžné požadavky. Jeden je režim automatického jasukterý přizpůsobuje jas displeje okolnímu světlu Tmavý režimkteré lze aktivovat podle plánu Oční komfortní režim, který odfiltruje modrou složku a již zmíněnou Režim barevné teploty, pomocí kterého lze nastavit teplotu barev pomocí posuvníku „Chladnější - Standardní - Teplejší“.

Leistung

Toto je uvnitř OPPO A72 Snapdragon 665 systém na čipu od roku 2019. SoC na bázi ARMv8 má osm jader, která jsou zase rozdělena do dvou klastrů. Vytvořte vysoce výkonný klastr čtyři zlaté jádra Kryo 260 (Cortex-A73)tento takt až na 2 GHz. Energeticky úsporný klastr, který vyniká, si klade ekonomické úkoly čtyři stříbrné jádra Kryo 260 (Cortex-A53) s maximální taktovací frekvencí 1.8 GHz. To je zvláště zajímavé pro hráče Adreno GPU 610který na rozdíl od Adreno 512 předchůdce čipu (Snapdragon 660) slibuje další zvýšení výkonu v mobilních hrách a grafických výpočtech.

Vnitřní hardware je zakončen a Paměť 4GB LPDDR4X a jeden 128GB UFS2.1 ukládání dat. Pokud vám to nestačí, můžete také použít datovou paměť s a MicroSD paměťová karta rozšířit.

měřítko

Smartphone se umisťuje do různých měřítek, kterými prošel OPPO A72 v rámci našeho testu nižší střední třída. Jak se dalo očekávat, Snapdragon 700 se nemůže vyrovnat výkonu řady Snapdragon 665. Výsledky však lze vidět, jak je patrné z jednotlivých snímků obrazovky. Výsledky jsou srovnatelné s a Samsung Galaxy A51.

V testu paměti jsou Rychlost čtení a zápisu mírně pod průměrem zařízení pro ukládání dat UFS2.1. Několik měření vyústilo v průměr 485 MB / ss postupným čtením (256 kB) a 235 MB / ss postupným zápisem (256 kB). Totéž platí pro Paměť LPDDR4Xkdo měřil s 5.5 GB / s nesplňuje očekávání.

každodenního života

Mnohem důležitější než výkon v benchmarku je to Výkonnost v každodenním životě. OPPO A72 zde snižuje dobrou postavu. The Uživatelské rozhraní ColorOS lze z větší části provozovat hladce a pouze s kritickým okem je patrné, že se jedná o levný smartphone. Načtení některých aplikací může trvat o něco déle a animace uživatelského rozhraní mohou být sem tam trochu trhané. Navzdory 4 GB RAM jsou aplikace v paměti uloženy příjemně dlouho a jsou k dispozici na vyžádání.

Herní

Zemřít Herní výkon OPPO A72 stačí k tomu, abyste mohli hladce hrát jednu nebo druhou mobilní hru. Smartphone si poradí s méně náročnými hrami. Jakmile se podíváme na náročnější tituly, jako např PUBG Mobile nebo Genshin, přístup, musí být přišroubován na nastavení grafiky. Smartphone se při hraní nepříjemně nezahřívá. Thermal Zpomalovací, tj. nedochází ani k teplotnímu přetaktování SoC.

uživatelské rozhraní

OPPO A72 je dodáván s Android 10 doručeno. Přesněji řečeno, je ColorOS 7.1, uživatelské rozhraní vyvinuté společností OPPO pro interní smartphony. V popředí je a inovativní designkterá vypadá elegantně a uklizeně. Uživatelské rozhraní se snadno používá a lze jej individuálně přizpůsobit požadavkům uživatele. Jako operační systém bohatý na funkce jsou užitečné funkce a aplikace již integrovány do systému. Z hlediska výkonu zaujme ColorOS 7.1 a vysoký výkon, ein dobře fungující správa baterie a efektivní správa paměti.

Aktualizace OPPO A72 na ColorOS 11 (Android 11) by měla být v Číně uvedena na trh v prosinci. Očekává se, že západní trh bude následovat v roce 2021.

Kamera

Na zadní straně OPPA A72 je a Nastavení čtyřnásobné kamery 48 + 8 + 2 + 2 megapixely. OPPO neuvádí přesné označení jednotlivých senzorů. Výrobce nicméně poskytuje informace o velikosti snímače a pixelu a cloně. Čtyři kamery obsahují následující kamery a senzory:

  • Hlavní fotoaparát 48 Megapixel (1 / 2.8 ″ / 1.25um; clona f / 1.7)
  • 8megapixelový ultra širokoúhlý fotoaparát se 119 ° širokým úhlem (1 / 4 ″ / 1.12um; clona f / 2.2)
  • 2megapixelový černobílý fotoaparát (1 / 5 ″ / 1.75um; clona f / 2.4)
  • 2megapixelový portrétní fotoaparát (1 / 5 ″ / 1.75um; clona f / 2.4)

Zemřít přední fotoaparát řešit s 16 Megapixel (1 / 3.1 "/ 1um; clona f / 2.0).

Praktický test hlavní kamery

Hlavní kamera 48 MP

Hlavní fotoaparát OPPO A72 je na jednom dobrá úroveň střední třídy. Za dobrých světelných podmínek se pořizují užitečné záznamy, které se týkají věcí Ostrost obrazu a úroveň detailů přesvědčit. Snímky jsou příjemně ostré až k okrajům. Šum obrazu není patrný, alespoň za dobrých světelných podmínek. Vztahující se k dynamický rozsah Světlá i tmavá část obrazu si přijdou na své. Barvy jsou zobrazeny realisticky a s příjemně hřejivou notou. OPPO A72 nemá tendenci přehánět ani s jasnými barvami. Automatické zaostřování reaguje rychle a pouze ve výjimečných případech musí být znovu zaostřeno ručně.

V této části najdete tyto a další testovací záznamy v plném rozlišení Odkaz.

zoom

OPPO A72 dokáže zoomovat s maximem 10-násobné zvětšení. Rozšíření je čisté digitální, proto se také velmi rychle zhoršuje kvalita záznamu. Při dvojnásobném zvětšení jsou obrázky stále použitelné a úroveň detailů klesá jen mírně. Ztráta detailů a obrazového šumu se zvyšuje až do maximálně 2násobného zvětšení.

Ultra širokoúhlý

Širokoúhlý fotoaparát není jednou ze silných stránek OPPO A72. Dynamický rozsah je ve srovnání s hlavním fotoaparátem snížen. Úroveň detailů je nižší a obrazový šum se vyskytuje i za dobrých světelných podmínek. Chyby obrazu ve formě chromatické aberace jsou zde patrné jako nápadné barevné proužky.

režim portrét

Režim portrétu OPPO A72 funguje dobře. Ve většině případů je motiv jasně zvýrazněn a pozadí do něj zapadá příjemné rozmazání. Nezáleží na tom, zda je subjekt osobou nebo předmětem.

Vysoký dynamický rozsah (HDR)

HDR je životaschopné řešení pro umělé rozšíření dynamického rozsahu. V případě OPPO A72 byla funkce implementována dobře, jak ukazuje následující srovnání.

noční záběry

Hlavní kamera modelu OPPO A72 se s nízkým osvětlením tak dobře nevyrovná. To však není překvapující, protože i u drahých špičkových smartphonů kvalita záznamu trpí za špatných světelných podmínek. V případě OPPO A72 se zvyšuje množství šumu v obraze a dochází ke ztrátě detailů.

Der noční režim snaží se tomu trochu čelit použitím různých expozičních časů. Tímto způsobem jsou zachovány další podrobnosti, zejména v oblasti světelných zdrojů. Neměli byste však mít příliš velká očekávání od nočního režimu. OPPO A72 je ještě daleko od nočního režimu Google Pixel nebo nočního režimu iPhonu!

video režim

Videa zabírají hlavní kameru OPPO A72 UHD (4K), 1080p a 720p na. Maximální obnovovací frekvence je pod všemi rozlišeními Obrázky 30 za sekundu omezený. 120 snímků za sekundu je dosaženo pouze v režimu zpomaleného pohybu. Nejistých záběrů lze do jisté míry dosáhnout pomocí Elektronická stabilizace obrazu (EIS) působit proti. Toto se však zobrazuje pouze v režimu 1080p. Zvuk zaznamenaný videem je mírně tlumený, ale srozumitelný.

Praktický test přední kamery

16megapixelový přední fotoaparát je dostatečný pro jedno nebo dvě selfie. Problémy nastávají s dynamickým rozsahem, který ve scénách s vysokým kontrastem rychle dosáhne svých limitů. Ostrost obrazu a úroveň detailů nejsou nijak zvlášť vysoké, ale uspokojí přijatelnou přední kameru středního dosahu. Režim Portrét umístí předmět do popředí, alespoň ve většině případů. Přední kamera zaznamenává videa v rozlišení 1080p.

konektivita

telefonie

Pokud jde o konektivitu, OPPO A72 boduje. The Modem X12 LTE systému Snapdragon 665 komunikuje systém na čipu obvyklé frekvence a pásma LTE. Další generace mobilních technologií, jako je Volta (Telefonování přes mobilní síť LTE / 4G) a WiFi volání jsou podporovány. Z Triple SIM slot umožňuje současné použití dvou nano SIM karet a paměťové karty microSD.

  • GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900MHz
  • WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
  • FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
  • TD-LTE: Skupiny 38/39/40/41

Zemřít hlasová kvalita je dobré v obou směrech. The Síla příjmu také nezanechává nic, co by bylo žádoucí.

OPPO A72 testovací trojitý slot SIM

WLAN, Bluetooth a NFC

Pro navázání bezdrátového připojení jsou Dual AC WiFi, Bluetooth 5.0 a NFC dostupný. Přenosové rychlosti v síti WLAN jsou na dobré úrovni středního rozsahu. OPPO A72 také nevykazuje žádné abnormality v síti Bluetooth. Jednou z výhod, kterou stojí za zmínku, je podpora NFC. Mobilní platba prostřednictvím Google Pay je to možné!

GPS a senzory

OPPO A72 přijímá přesná data o poloze prostřednictvím GPS, Beidou, Glonass a GALILEO. Místo je určeno rychle a bez větších odchylek. Senzorické vybavení zahrnuje jedno Geomagnetický senzor, jeden světelný senzor, jeden snímač a jeden Akcelerometr.

Audio

OPPO A72 je vybaven dvěma reproduktory a jedním stereo zvuk vytvořit. Reprodukce je příjemně hlasitá a diferencovaná. Akce se odehrává hlavně ve střední oblasti. Jak se dalo očekávat, není zde žádný ponor a výšky jsou omezené. Při maximální hlasitosti nedochází k nepříjemným zkreslením. Zesilovače zvuku, jako je „Dirac Mobile Audio“, přispívají k celkově lepšímu zvukovému obrazu.

akumulátor

podle Baterie 5000 mAh OPPO A72 je dobře umístěn. V testu, a Screen-on-Time (Jas auta) 16 hodin dosaženo. I při intenzivním používání je obtížné srazit baterii na kolena během jediného dne. Baterie musí být v průměru nabíjena každých 1 1/2 dne.

OPPO A72 lze nabíjet až 18 W. Vhodná rychlonabíječka je součástí dodávky. Jeden úplné nabíjení od 0 do 100 procent trvá přibližně 150 Minuten. Jedna hodina na nabíječce nabije baterii na 60 procent. Bezdrátové nabíjení Qi není podporováno.

Preisvergleich

Chcete vědět, kde si můžete koupit OPPO A72? V našem srovnání cen uvádíme aktuální nabídky nejoblíbenějších obchodů. Všechny ceny jsou kontrolovány a aktualizovány několikrát denně.

Historie vývoje cen

Aktuální ceny

Amazonka
1-5 pracovních dnů
186,13 €
Notebook levnější
1-5 pracovních dnů
188,08 €
Mediální trh
1-5 pracovních dnů
219,00 €
Saturn
1-5 pracovních dnů
219,00 €

Cena je příliš vysoká? Využijte náš budík!

Ceny naposledy aktualizovány: 1. prosince 2020 12:43

výsledek testu

Posouzení
pozitivní

Dobré zpracování
Displej s vysokou stabilitou pozorovacího úhlu
Dobrý výkon v každodenním životě
Dobrý hlavní fotoaparát
Dual SIM + rozšíření paměti
NFC s kompatibilitou Google Pay
Dobrý celulární příjem a dobrá kvalita hlasu
Stereo-Lautsprecher
Konektor pro sluchátka 3.5mm
Trvanlivá baterie s funkcí rychlého nabíjení

negativní

Pouzdro se spoustou plastů
Rychlost úložiště mírně pod průměrem
Žádná oznamovací LED
Kvalita záznamu širokoúhlého fotoaparátu
Videa pouze rychlostí 30 snímků za sekundu

První dojem
8.0
8.4
zpracování
8.0
8.5
Design
8.0
8.4
Zobrazit
7.5
7.8
Leistung
7.5
8.2
uživatelské rozhraní
8.5
8.3
Kamera
8.0
8.6
snímače otisků prstů
8.0
8.4
konektivita
9.0
10
GPS a senzory
8.5
8.2
Audio
7.5
8.0
akumulátor
8.5
8.5
Závěr

Pokud si vyberete OPPO A72, rozhodně neděláte špatný nákup. V cenovém rozpětí do 250 eur je A72 solidním smartphonem střední třídy, který boduje v mnoha oblastech. Je třeba zmínit dobrý každodenní výkon, i když Snapdragon 665 nepatří mezi nejvýkonnější procesory, displej s vysokým jasem, ostrým barevným podáním a dobrou ostrostí, stejně jako 48megapixelový hlavní fotoaparát, se kterým lze pořizovat uspokojivé fotografie a videa. Je třeba dělat kompromisy, pokud jde o kvalitu smartphonu a širokoúhlého fotoaparátu.

Existují však také některé speciální funkce, které jiné smartphony v této cenové kategorii zřídka nabízejí. Mezi ně patří trojitý slot pro SIM kartu, NFC a stereofonní reproduktor. Obzvláště na nás zapůsobil silný celulární příjem OPPO A72. Přestože je nový mobilní standard 5G upuštěn, modem X12 LTE zajistí, že budete v příštích letech dobře vybaveni pro evropskou celulární síť.

8.1
Naše hodnocení
8.4
uživatel Hodnocení
2 hodnocení
Vy hodnotilo toto
host
4 Komentáře
Nejstarší
Poslední
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
Patti

Ahoj Timo, chystám se pořídit si A72. Bylo by pro mě důležité, aby smartphone přijímal rádio. Můžete mi říct, jestli existuje FM přijímač? Specifikace na webových stránkách výrobce nepojmenují žádné, ale na některých webových stránkách si můžete přečíst, že existuje. Jiní píší, že žádný není. Nyní si nejsem úplně jistý.

Patti

Děkujeme vám za vaši rychlou odpověď. Opravdu to vypadá, že tehdy neexistuje rádio.

Paprsek

Ahoj, děkujeme za recenzi. Už víte, zda bude k dispozici aktualizace pro Android 11 nebo jak vypadá aktualizační politika OPPO?